KATISKOJEN LUOVUTUS KUUTTIEN SUOJAKSI

Haukiveden rannalla Tevanlahdella jo 40-vuotta kesiään viettävän Mikko Myllyksen haukiverkosta löytyi hukkunut kuutti 26.5.2007.

 

Jokainen kuutti on arvokas, mutta "Markun" menehtyminen oli paha takaisku, koska se oli Joensuun yliopiston tutkimuskuutti joka oli saanut selkäänsä pienen radiolähettimen 25.5-07.  Kuukauden seurantajakson aikana, imetysajan päätyttyä Markku käväisi ensin  n. kilometrin päässä syntymäsaarestaan, palasi takaisin ja lähti ensimmäistä kertaa kauemmas, n. 3 km päähän Tevanlahdelle  ylittäen  vain n. kilometrillä Haukiniemen osakaskunnan  Metsähallituksen kanssa norppien hyväksi tehdyn vapaaehtoinen verkkorauhoitusrajan. Kuutti hukkui syvemmällä viimeisenä olleeseen 50 mm verkkoon. Lahden suulla oleva särkkä on erityisen paha paikka, koska tietojen mukaan samalla paikalla on verkkoihin kuollut nyt kolme kuuttia.
 
Toinen lähetinkuutti "Erno" on elossa, mutta sekin ui Linnansaaren vesiltä noin 8 km matkan Tevanlahdelle ja oli vaarassa hukkua samoihin verkkoihin!
 
Kuuttien liikkumisesta tiedetään hyvin vähän ja Saimaan Norppaklubissa jäsenenä oleva Jyväskylän yliopistossa työskentelevä tutkija Marja Niemi apulaisineen selvittää kuuttien liikkumista Haukivedellä. Vieroitetut kuutit etsivät omaa paikkaansa ja ovat uteliaita. Jokainen hylje takertuu verkkoihin ja joutuu taistelemaan elämästään ja ne jotka selviävät, saatavat oppia verkkojen vaaroista. Arviolta vain alle puolet verkkoon hukkuneista hylkeistä tulee tietoon.
 
Kun Ernokin ui Tevanlahdelle, alkoi tilanne näyttää pahalta ja otimme yhteyttä Mikko Myllykseen ja esitimme mahdollisuuden "vaihtaa" verkot katiskoihin. Myllys lupautui olemaan kalastamatta verkoilla kesäkuun loppuun asti. Kalastus on hänelle harrastus, verkoista oli tullut kevään aikana vain muutama ahven ja yksi hauki.
 
Norppaklubin suostumuksella Juha Taskinen haki kaksi Weke-katiskaa, jotka luovutettiin 6.6.2007 Myllyksen mökillä. Mukana luovutustilaisuudessa oli myös norppatutkija Sari Oksanen Jyväskylän yliopistosta.

 

Nyt kuutit saavat olla ainakin yhden vapaa-ajan kalastajan verkkojen ulottumattomissa.  Erno-kuutin liikkeitä seurataan tarkkaan, ettei se ui vaarallisille vesille. Mutta niin tulee kuitenkin tapahtumaan. Haukiveden lähetinkuuttien hauras elo kertoo, että verkkorajoituksia tarvitaan lisää, sillä koko Saimaa on hylkeiden liikkuma-aluetta. Haukiniemen osakaskunnalle on tehty esitys verkkorauhoitusalueen  (15.5 - 30.6) laajentamisesta Tevanlahdelle.
 
Katiskatempaus Tevanlahdella ei ole palkinto vaan esimerkki jonka toivotaan muuttavan kalastuskäytäntöä  hylkeille vaarattomiin pyydyksiin.
 
Juha Taskinen.
 
Kuvassa: Juha Taskinen (vas.) Sari Oksanen (kesk.)  Mikko Myllys (oik.)
Kuva: Lauri Taskinen.