Uuden puheenjohtajan ajatuksia

Puheenjohtajan nuija vaihtui Tapani Nisulalta allekirjoittaneelle 16.6 kokouksessa.

 

Oma tietoisuuteni Saimaannorpasta alkoi kasvaa talvella 1978-79 kun olin samoilla savotoilla "Norppaikonin" Juha Taskisen kanssa. Norppahavaintoja ei tuollon vielä tullut mutta jollakin tavalla Juhan tarinat jäivät mieleen itämään. Muutettuamme 1987 asumaan Puumalan Katosselän maisemiin ja Juhan vierailtua sielä, aloin vähitellen erottaa kiven ja saimaannorpan toisistaan ja ensimmäinen oikea norppahavainto on muistaakseni kesältä 1988. 

 

Mutkien jälkeen päädyin udelleen samaisen Katosselän maisemiin mökkeilemään  v. 1994 ja asumaan 2011 ja norpasta on tullut koko ajan tärkeämpi osa elämää, apukinoksia, pesälaskentaa, photo-id kuvauksia jne.

 

Norppaklubin työssä olen ollut mukana vuodesta 2010 saakka, nyt on aika kantaa vastuu Klubin tulevaisuudesta.

 

Näen Klubin tulevaisuuden valoisana vaikka meillä on sama haaste kuin kaikilla muillakin yhteisöillä, mistä löytää aktiivit toimintaa pyörittämään?

Norppaklubin toiminnan ei kuitenkaan tarvitse olla mitää suurta ja näyttävää. Me kaikki Klubin jäsenet teemme omaa tärkeää työtämme muistamalla kertoa Saimannorpan suojelun tärkeydestä omassa lähiyteisössämme. Suuret muutokset alkavat pienistä asioista, jokainen norpan suojelun hyväksi sanottu sana vie eteenpäin meidän yhteistä asiaamme "Ihmisen ja norpan parhaan yhteiselon saavuttaminen".

Toki meidän on syytä muistaa myös nuorisoon panostaminen ja siksi tulemme jatkamaan hyväksi havaittua Suuri Norppailta-tapahtumaa, seuraavan kerran ensi keväänä Joroisissa.

 

Tällä hetkellä suurimmaksi haasteeksi koen asenneilmapiirin Saimaan rannoilla joka tuntuu olevan "400 norppa on jo saavutettu, eikö verkkokalastuskieltoja voisi jo purkaa". Pitää muista että 400 norppaa on vain välitavoite, matkaa on vielä edessä siihen että norppa pääsee pois uhanalaisten joukosta. Tämänkin viestin levittämisessä jokaisella Norppaklubin jösenellä on oma, tärkeä roolinsa.

 

Kaikesta huolimatta uskon että norpalla on tulevaisuutta ja Saimaan Norppaklubi voi olla omalta osaltaan tukemassa sitä.

 

6.8.2018 Puumalassa, Saimaan Katosselän rannalla

Ossi Kokki

 

Toimintasuunnitelma 2018

Saimaan Norppaklubi ry TOIMINTASUUNNITELMA 2018 

 

Klubin toiminta jatkuu edellisvuoden kaltaisena. Osallistutaan erilaisiin keskustelu-, koulutus- ja valistustilaisuuksiin.

Klubimme on edustettuna viranomaisten Ympäristöministeriön asettamassa Saimaannorpan suojelutyöryhmässä.

Edellisvuosien tapaan järjestetään vuosittainen Suuri Norppailta yhteistyössä Saimaan alueen kunnan ja koulun kanssa – tänä vuonna vuorossa on Joroinen .  

Kotisivujen ylläpidossa ja Facebookin käytössä aktivoidutaan ja sitä kautta yritetään saada toimintaan mukaan paremmin nuoria ja nuoria aikuisia. Kotisivujen sisältö saatetaan ajan tasalle ja tarkistetaan että se vastaa yhdistyksen sääntöjä ja toimintaperiaatteita. 

Jatketaan aktiivisesti valistus- ja kasvatustyötä saimaannorpan elinolojen puolesta ja tuotetaan tarkoitusta varten edelleen materiaalia, jonka avulla viestiä voidaan tehostaa. (Julisteet, roll-upit, standit, DVD, kortit, korut ym.). Taltioidaan saimaannorpan suojelun pioneereiden tarinoita – suojeluhistorian taltiointia tarinoina.

Jäsenistö osallistuu edelleen aktiivisesti pesäkinosten tekoon ja pesälaskentaan kukin tahollaan.

Haetaan aktiivisesti yhteistyökumppaneita luonnonsuojelujärjestöistä sekä Saimaalla toimivista yhteisöistä ja tehdään yhteisiä tapahtumia ja/tai projekteja heidän kanssaan.  

Jäsenistölle järjestetään kesän aikana vuosittainen norppamatka/luontoon suuntautuva retki.

 

HALLITUS

 

 

 

Toimintakertomus vuodelta 2016

Saimaan Norppaklubi ry. TOIMINTAKERTOMUS 2016

 

Yhdistyksestä  

Saimaan Norppaklubi on perustettu 6.9.2001 ja rekisteröity helmikuussa 2002.  Yhdistyksen tarkoituksena on edistää saimaannorpan suojelua ja tutkimusta sekä edistää Saimaan elinkelpoisuutta, ihmisen ja norpan parhaan yhteiselon saavuttamiseksi. Tarkoituksen toteuttamiseksi Saimaan Norppaklubi ry harjoittaa valistus- ja kasvatustyötä, luentoja, järjestää kilpailuja, huvitilaisuuksia, julkaisutoimintaa sekä saimaannorpan tutustumisretkiä jäsenilleen. Toimintaa tehdään yhteistyössä eri luonnonsuojelujärjestöjen kanssa. Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja, omistaa toimintaansa varten kiinteää omaisuutta sekä toimeenpanna asiallisen luvan saatuaan pienimuotoista myyntitoimintaa.  

 

Jäsenet  

Toimintakauden päättyessä 31.12.201 klubissa oli 88 maksanutta henkilöjäsentä ja yksi yhteisöjäsen. Perhejäsenet mukaan lukien jäseniä toiminnassa on noin 80. Jäseneksi ottaminen on ollut maltillista ja noudattanut klubin toimintatapaa. 

 

 Hallitus  


Yhdistyksen hallitukseen kuuluivat vuonna 2016 varsinaiset jäsenet: Veikko Kilkki, varapuheenjohtaja (Mikkeli), Tapani Nisula, puheenjohtaja (Simpele), Ossi Kokki (Puumala), Matti Markkanen (Mikkeli), Päivi Paavilainen, sihteeri (Lieto), Risto Pietiläinen, rahastonhoitaja (Lemi),), Markku Stenvall (Espoo), Kaarina Tiainen (Lappeenranta), Jorma Tiitinen (Mikkeli),.

Varajäseninä toimivat Lari Paavilainen (Lieto) ja Ari Rautio (Juva), Leo Rautio (Lappeenranta) ja Ari Koikkalainen (Imatra)

Kunniajäsenet Veikko Kilkki ja Juha Taskinen (Savonlinna) ovat jatkuvasti kutsuttuja mukaan hallitustyöskentelyyn myös ilman hallituksen jäsenyyttä.

 Jorma Tiitinen ja Risto Pietiläinen jättäytyivät hallitustyöstä kesken toimintakauden. Hallitus kokoontui vuoden 2016 aikana 3 kertaa.  

 

Toiminta   


Vuoden 2016 aikana järjestettiin Suuri Norppailta Enonkosken koulussa jossa osallistujia oli n. 120 henkilöä. Tilaisuuden ohjelma koostui klubimme asiantuntijoiden norppa-aiheisista tietoiskuista ja koululaisten musiikkiesityksistä. Ohjelmaan kuului perinteisesti myös taikuriesitys.  Perinteisesti palkittiin myös norppa-aiheisen kuvataidekilpailun parhaat. Illan aikana saimme nähdä myös Juha Taskisen kuvaaman Torsti Kuutin seikkailut. Illan järjestelyistä vastasi Ari Rautio ja perinteisesti illan juonsi viihdyttävään tapaansa Veikko Kilkki.

 Klubin jäsenistölle suunnattu kesäretki, Jonka järjestelyistä vastasivat  Päivi Paavilainen ja Risto Pietiläinen, suuntautui Ahvenanmaalle ja Suomen ja Ruotsin rajalla sijaitsevalle Märketin majakkaluodolle.  Yövyimme Käringsundin lomakylässä ja kävimme  Märketin edustan luodoilla kovassa merenkäynnissä katselemassa ja kuvaamassa harmaahylkeitä. Matkalla bongattiin myös merikotka. Tutustuimme Märketin majakkaan, jota Suomen Majakkaseura on restauroinut 10 vuotta ja paikat alkavat olla nyt kunnossa. Märketillä saimme majakkaseuralaisten ystävällisen vastaanoton ja asiantuntevan majakkaesittelyn historioineen,. Kesäretkeen osallistui 21 henkilöä, joista osa oli klubimme ulkopuolisia kutsuttuna tutustumaan toimintaamme. 

Klubin jäseniä on osallistunut moninaisiin norpan suojelua edistäviin tehtäviin. Vähälumisen talven johdosta kolattiin Metsähallituksen koordinoimana norpille apukinoksia pesimisen mahdollistamiseksi ja keväämmällä tapahtui perinteinen norppalaskenta, joissa kummassakin jäsenillämme oli aktiivinen rooli. 

 

Klubillamme oli edustus ympäristöministeriön saimaannorpan suojelustrategian ja toimenpidesuunnitelman toteutumista ja toimeenpanon edistämistä seuraavassa työryhmässä.

Klubin jäsenet ovat tehneet saimaannorppa tunnetuksi esitelmöimällä lähialueidensa kouluissa.

 

Hallitus

 

 

Puheenjohtajan katsaus toimintavuoteen 2014

 

Toimintavuosi on taas vierähtänyt ja omalta osaltani takana. Norppaklubin puheenjohtajuus on elämäni ensimmäinen vuosi minkään yhdistyksen puheenjohtajana ja opetteluahan tähän on mahtunut ihan riittävästi. Luottamustoimi on tuonut eteen uusia asioita ja antanut mahdollisuuden oppia niitä hoitamaan, osaksi kantapään kautta, mutta enimmäkseen hallituksen muiden jäsenten tuella.

 

Kauden päätapahtuma, Suuri Norppailta vietiin läpi Ruokolahdella ja saimme siitä taas hyvää palautetta sekä koululta että yleisöltä. Lumimyrsky hieman verotti osallistujamäärää, mutta paikalle pääsi kuitenkin parisataa saimaannorpan ystävää. Tilaisuuden ohjelma koostui klubimme asiantuntijoiden norppa-aiheisista tietoiskuista ja koululaisten musiikkiesityksistä, joista valovoimaisin oli Norppakuoron esittämä kantaesitys laulusta NORPPAILLAAN. Valtiovallan puheenvuoron käytti paikallinen kansanedustaja Kimmo Tiilikainen. Perinteisesti palkittiin myös norppa-aiheisen kuvataidekilpailun parhaat. Illan aikana saimme nähdä myös Juha Taskisen kuvaamat Torsti Kuutin seikkailut. Markku Kääriäinen teki illan kulusta hyvän koosteen, ”Saimaannorpan jäljillä Ruokolahdella” videolle, jota voi katsella vaikkapa kotisivuiltamme.

 

Klubin jäsenistölle suunnattu kesäretki suuntautui eteläisen Saimaan norppavesille. Onnistuneen norppien bongausristeilyn jälkeen vietimme illan Ravintola Niinipuun tiloissa. Myöhään suviyöhön jatkuneen tulilla nautiskellun jälkeen majoituimme alueen mökkeihin. Aamulla tutustuimme kyläsepän työmenetelmiin Hanhiniityn pajalla. Perinteiseen Norpparisteilyyn osallistui 39 henkilöä, joista osa oli klubimme ulkopuolisia kutsuttuna tutustumaan toimintaamme.

 

Klubin jäseniä on osallistunut moninaisiin norpan suojelua edistäviin tehtäviin. Vähälumisen talven johdosta kolattiin Metsähallituksen koordinoimana norpille kinoksia pesimisen mahdollistamiseksi ja keväämmällä tapahtui perinteinen norppalaskenta, joissa kummassakin jäsenillämme oli aktiivinen rooli.  Klubillamme oli edustus ympäristöministeriön saimaannorpan suojelustrategian ja toimenpidesuunnitelman toteutumista ja toimeenpanon edistämistä seuraavassa työryhmässä. Syksyllä klubimme edustaja kutsuttiin mukaan maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpon asettamaan Saimaannorppa ja kalastus-seurantaryhmään. Ryhmän tehtävänä on arvioida saimaannorpan suojelemiseksi asetettujen kalastusrajoitusten riittävyyttä sekä laatia ehdotus uusiksi kalastusasetuksiksi. Lisäksi seurantaryhmä selvittää keinoja, joilla kalastuksenvalvontaa saimaannorpan keskeisillä elinalueilla voitaisiin tehostaa. Työryhmä kokoontui ensimmäisen kerran marraskuussa ja raportin on määrä valmistua kesäkuussa 2015.  Kummankin ministeriöiden asettamien työryhmien asiantuntijoina klubimme asiantuntijajäsenillä on merkittävä rooli. Klubin useat jäsenet ovat myös muiden viitekehyksiensä kautta olleet seurantatyöryhmissä mukana. Lisäksi klubin jäseniä on osallistunut lehtihaastatteluihin ja asiantuntijana norppa-aiheisten kysymysten vastaamiseen. Kouluille tehtävää valistustyötä jatkettiin.

 

Klubimme on ottanut historian taltioinnin yhdeksi tärkeistä teemoistaan ja niinpä toimintavuonna jatkettiin saimaannorpan suojelun pioneereiden haastatteluja. Haastattelut dokumentoidaan ja taltioidaan myöhempää käyttöä varten.

 

Omasta mielestäni eräs toimintavuoden kohokohta oli klubimme jäsenen, kuvanveistäjä Taru Mäntysen merkittävä lahjoitus klubimme käyttöön. Osoittaen upeaa luovuutta hän järjesti syksyllä Varkaudessa pidetyn näyttelynsä aikana keräyksen, jonka tuoton klubimme käyttää toiminta-ajatuksensa mukaan norpansuojeluun. Saimaan Norppaklubi kiittää Tarua, se oli SUURI teko.

 

Meillä on taas edessä vuosikokous ja perinteinen Suuri Norppailta Juvalla 12.3.2015. Toivon jäseniltä aktiivista osallistumista kumpaankin tilaisuuteen. Raution Ari on vastannut Norppaillan järjestelyistä ja odotettavissa on taas hyvää ohjelmaa, hyvä annos asiatietoa Saimaasta ja norpista, kuin myös viihdettä ja taidetta.

 

Kesäretkeä olemme suunnittelemassa Matti Markkasen johdolla tällä kertaa Kotkan seudulle. Alustavien suunnitelmien mukaan risteilemme lauantaina 15.8, kohteena ainakin Kaunissaari ja yöpyjät viettävät illan ja yön Santalahden lomakylässä. Usean vuoden kokemuksen perusteella voin sanoa että tällaiset yhteiset tutustumiset Saimaan ulkopuolisiinkin kohteisiin ovat olleet elämyksiä. Tervetuloa mahdollisimman isolla joukolla merelliselle risteilylle, varatkaapa aika kalenteriinne.

 

Ari Koikkalainen 2015-03-04

 

 

 

 

KYLLÄ TUNTUU HYVÄLLE (30.5.2012)

Koska tällä hetkellä Saimaalla voi liikkua ilman, että näkyy verkkomerkkejä. Uskon, että se tarkoittaa myös sitä, että siellä ei ole verkkoja vaanimassa syntyneitä kuutteja ja jo vanhempiakin yksilöitä. Pesintä onnistui hienosti tänä keväänä uhkaavista sääolosuhteista huolimatta.

Henkilökohtaisesti viime sunnuntaina sain nauttia neljän norpan kohtaamisesta (tai tarkemmin kaukaa katsomisesta) Petraselän ja Pajusaarenselän lähistöllä ja maisemissa. Kolme kivellä ja yksi vedessä. Toivottavasti yhä useampi yhä uusissa paikoissa pääsee vastaaviin kokemuksiin.

Näin voimme omakohtaisesti kokea miten norpansuojelutyö on kuitnekin kannattanut kaikista erilaisista vaiheista riippumatta.

Klubilla on juhlavuosi ja sitä juhlistamme jäsenmatkalla - yllätys, yllätys - ei suinkaan Saimaalle vaan Suomenlahdelle. Siitä tarkemmin toisaalla. Toivotan jäsenistölle ja norpille oikein hyvää kesää.

 

USKALSIN ODOTTAA ENEMMÄN KUUTTEJA

Tänään on uutisoitu pesälaskennan tuloksena 52 löytynyttä kuuttia, joista 3 kuollutta. Tulos on hyvä, mutta ei mainio vaikka talvi olli erittäin hyvä pesinnän onnistumisen kannalta. Iloisena asiana on uusien alueiden löytyminen, uusia pesäpaikkoja pitkästä aikaa. Kolikolla on kuitenkin toinen puoli ja tässä tapauksessa se on se, että alueet ovat verkkokalastuskieltojen ulkopuolella. Jälleen tarvittaisiin kalastajien ymmärrystä suojelun tärkeydestä!!!!

Toivon, että viisautta ihmisillä riittää hyvän asian puolesta vaikka se hiukan aikaa rajoittaisikin omaa verkkokalastusharrastusta. Sinäkin aikana voi kalastaa muilla - norppaturvallisilla - keinoilla. Sinällään verkkokalastusrajoitukset mahdollistavat parempaa tulevaisuutta norpalle, mutta ihmisiä tarvitaan aktiivisen suojelun toteuttamiseksi. Kiitos jo etukäteen.

(26.4.2011)

 

Saimaannorpan paluu on alkanut

Siihen täytyy uskoa. Viime talvisen hyvän pesinnän seurauksena kanta on hiukan kasvanut. Verkkokalastuskiellot ovat osaltaan toimineet - niitä pitää vain laajentaa ja yhtenäistää, jotta aukkopaikkoja ei rakennettaisi verkoilla varsinaisiksi surman loukuiksi.

 

Norppa palasi myös Eteläiselle Saimaalle. Kuutti syntyi Kyläniemen tuntumassa. Syksyn ja kevään toimintamme juhlistaa Etelä-Saimaan (ei lehden) valloitusta järjestämällä Saimaannorpan paluu gaalan Lappeenrannassa ja vähän muutakin saman maakunnan alueella (siitä myöhemmin tarkemmin ajankohtaisissa).

 

Toivon kansallisaarteellemme vielä parempaa pesintää ensi talvena.

 

RP/17.11.2010

 

Uuden puheenjohtajan ajatuksia

Puheenjohtajan nuija vaihtui Tapani Nisulalta allekirjoittaneelle 16.6 kokouksessa.

 

Oma tietoisuuteni Saimaannorpasta alkoi kasvaa talvella 1978-79 kun olin samoilla savotoilla "Norppaikonin" Juha Taskisen kanssa. Norppahavaintoja ei tuollon vielä tullut mutta jollakin tavalla Juhan tarinat jäivät mieleen itämään. Muutettuamme 1987 asumaan Puumalan Katosselän maisemiin ja Juhan vierailtua sielä, aloin vähitellen erottaa kiven ja saimaannorpan toisistaan ja ensimmäinen oikea norppahavainto on muistaakseni kesältä 1988. 

 

Mutkien jälkeen päädyin udelleen samaisen Katosselän maisemiin mökkeilemään  v. 1994 ja asumaan 2011 ja norpasta on tullut koko ajan tärkeämpi osa elämää, apukinoksia, pesälaskentaa, photo-id kuvauksia jne.

 

Norppaklubin työssä olen ollut mukana vuodesta 2010 saakka, nyt on aika kantaa vastuu Klubin tulevaisuudesta.

 

Näen Klubin tulevaisuuden valoisana vaikka meillä on sama haaste kuin kaikilla muillakin yhteisöillä, mistä löytää aktiivit toimintaa pyörittämään?

Norppaklubin toiminnan ei kuitenkaan tarvitse olla mitää suurta ja näyttävää. Me kaikki Klubin jäsenet teemme omaa tärkeää työtämme muistamalla kertoa Saimannorpan suojelun tärkeydestä omassa lähiyteisössämme. Suuret muutokset alkavat pienistä asioista, jokainen norpan suojelun hyväksi sanottu sana vie eteenpäin meidän yhteistä asiaamme "Ihmisen ja norpan parhaan yhteiselon saavuttaminen".

Toki meidän on syytä muistaa myös nuorisoon panostaminen ja siksi tulemme jatkamaan hyväksi havaittua Suuri Norppailta-tapahtumaa, seuraavan kerran ensi keväänä Joroisissa.

 

Tällä hetkellä suurimmaksi haasteeksi koen asenneilmapiirin Saimaan rannoilla joka tuntuu olevan "400 norppa on jo saavutettu, eikö verkkokalastuskieltoja voisi jo purkaa". Pitää muista että 400 norppaa on vain välitavoite, matkaa on vielä edessä siihen että norppa pääsee pois uhanalaisten joukosta. Tämänkin viestin levittämisessä jokaisella Norppaklubin jösenellä on oma, tärkeä roolinsa.

 

Kaikesta huolimatta uskon että norpalla on tulevaisuutta ja Saimaan Norppaklubi voi olla omalta osaltaan tukemassa sitä.

 

6.8.2018 Puumalassa, Saimaan Katosselän rannalla

Ossi Kokki

 

 

Uuden puheenjohtajan ajatuksia

Puheenjohtajan nuija vaihtui Tapani Nisulalta allekirjoittaneelle 16.6 kokouksessa.

 

Oma tietoisuuteni Saimaannorpasta alkoi kasvaa talvella 1978-79 kun olin samoilla savotoilla "Norppaikonin" Juha Taskisen kanssa. Norppahavaintoja ei tuollon vielä tullut mutta jollakin tavalla Juhan tarinat jäivät mieleen itämään. Muutettuamme 1987 asumaan Puumalan Katosselän maisemiin ja Juhan vierailtua sielä, aloin vähitellen erottaa kiven ja saimaannorpan toisistaan ja ensimmäinen oikea norppahavainto on muistaakseni kesältä 1988. 

 

Mutkien jälkeen päädyin udelleen samaisen Katosselän maisemiin mökkeilemään  v. 1994 ja asumaan 2011 ja norpasta on tullut koko ajan tärkeämpi osa elämää, apukinoksia, pesälaskentaa, photo-id kuvauksia jne.

 

Norppaklubin työssä olen ollut mukana vuodesta 2010 saakka, nyt on aika kantaa vastuu Klubin tulevaisuudesta.

 

Näen Klubin tulevaisuuden valoisana vaikka meillä on sama haaste kuin kaikilla muillakin yhteisöillä, mistä löytää aktiivit toimintaa pyörittämään?

Norppaklubin toiminnan ei kuitenkaan tarvitse olla mitää suurta ja näyttävää. Me kaikki Klubin jäsenet teemme omaa tärkeää työtämme muistamalla kertoa Saimannorpan suojelun tärkeydestä omassa lähiyteisössämme. Suuret muutokset alkavat pienistä asioista, jokainen norpan suojelun hyväksi sanottu sana vie eteenpäin meidän yhteistä asiaamme "Ihmisen ja norpan parhaan yhteiselon saavuttaminen".

Toki meidän on syytä muistaa myös nuorisoon panostaminen ja siksi tulemme jatkamaan hyväksi havaittua Suuri Norppailta-tapahtumaa, seuraavan kerran ensi keväänä Joroisissa.

 

Tällä hetkellä suurimmaksi haasteeksi koen asenneilmapiirin Saimaan rannoilla joka tuntuu olevan "400 norppa on jo saavutettu, eikö verkkokalastuskieltoja voisi jo purkaa". Pitää muista että 400 norppaa on vain välitavoite, matkaa on vielä edessä siihen että norppa pääsee pois uhanalaisten joukosta. Tämänkin viestin levittämisessä jokaisella Norppaklubin jösenellä on oma, tärkeä roolinsa.

 

Kaikesta huolimatta uskon että norpalla on tulevaisuutta ja Saimaan Norppaklubi voi olla omalta osaltaan tukemassa sitä.

 

6.8.2018 Puumalassa, Saimaan Katosselän rannalla

Ossi Kokki