Ajankohtaista
Uusi yhteistyökumppani ja norppailta Ristiinassa
2024-05-20

Saimaan Norppaklubi ry
Uusi yhteistyökumppani

 

”Hyljeaatteellisten ajattelijoiden” seuran toiminta laajenee.

Suur-Savon Osuuspankki mukana saimaannorpan suojelutyössä

 

Suur-Savon Osuuspankin ja Saimaan Norppaklubin välillä solmittu yhteistyösopimus sopii aikaan, jossa niin moni maailman myrskyjen ja ahdistavien uutisten uuvuttama etsii hyvää mieltä ja mielenrauhaa luonnosta.  Yhteistyösopimukseen liittyvän 1000 euron suuruisen avustuksen myötä SSOP haluaa olla mukana tukemassa Saimaan Norppaklubin toimintaa.

Saimaan Norppaklubi ry, "Hyljeaatteellisten ajattelijoiden seura", rekisteröitiin vuonna 2002. Perustamiskirjan allekirjoittivat kolme sydämensä saimaannorpille antanutta hyljeihmistä; Veikko Kilkki Mikkelistä, Kaiku Marttinen Taipalsaarelta ja Juha Taskinen Savonlinnasta. 
Klubin perusperiaate toiminnan alusta lähtien on ollut, ja on yhä, norppakannan elvyttäminen, norpan elinolojen turvaaminen ja norppatutkimuksen tukeminen. Pyrimme myös myötävaikuttamaan norpan ja ihmisen rauhalliseen ja sopuisaan rinnakkaineloon. ”Olemme saimaannorpan puolella, emme ketään vastaan. ”

Tällä hetkellä yhdistyksessä on vajaat sata jäsentä. Pääosa heistä asuu tai on lähtöisin Saimaan seudulta, mutta mukana on kasvava joukko myös muualta Suomesta tulevia.

 

 

Ihmeellinen luonto!

Tänä vuonna hyvä jää- ja lumitilanne sekä tammikuun tuiskut tarjosivat norpalle hyvän määrän luonnonkinoksia, mutta verkostoa täydentävät perinteiseen tapaan tammikuussa ahkeroidut apukinokset. Nyt Saimaalle on julistettu pesimärauha, mikä tarkoittaa, että jäällä ja rannoilla liikkuessa on muistettava, että olet norpan kotimaisemissa. Kun emme häiritse pesivää norppaa, on keväällä luvassa uusien kuuttien polvi, joka jatkaa ainutlaatuista, vuosituhantista perinnettä. Luonto on ihmeellinen!

Norppakanta on lupaavassa kasvussa, mutta paljon työtä on tekemättä. Jotta ainutlaatuinen Saimaa säilyttää elinkelpoisuutensa ainutlaatuisen norpan asuinvesistönä, tarvitaan myös tulevaisuudessa ”hyljeaatteellisia ajattelijoita”.
Klubin tulevan toiminnan yhtenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä tavoitteena on entistä pontevammin tavoittaa nuorta väkeä, innostaa ja houkutella heitä mukaan toimintaan. Tarkoitus on tehdä vierailuja eri asteen oppilaitoksiin, ja tätä kautta herättää myös lapsia, varhaisteinejä ja jo opintouransa valinneita mukaan yhteistä tekemistä tarjoavaan toimintaan ja monimuotoiseen luonnonsuojelutyöhön.

Suuri Norppailta

 

”On veljiäni sade sekä tuuli,
ja ystäväni luodut metsien”

 

Perinteinen Suuri Norppailta järjestettiin tänä vuonna Mikkelissä, Ristiinan yhtenäiskoululla. Ilta oli myös Norppaklubin ja Suur-Savon Osuuspankin yhteistyön ensiaskel. Jos illan aikana kuulluista kommenteista ja nuorimman väen riemun kiljahduksista on lupa jotain päätellä, on luonnonsuojelutyö monella tapaa hyvissä kantimissa. Ja, jatkossa, luonnonsuojelu ja ympäröivän luonnon merkitys ihmisen hyvinvoinnille ovat entistä enemmän luonteva osa koulujen opetussuunnitelmaa ja myös varhaiskasvatusta, totesi opetusjohtaja Seija Manninen puheessaan.
Illan menoa ryydittivät koululaisten iloiset, huolella valmistetut esitykset. Suuren suosion saavuttaneeseen norppa-aiheiseen piirustuskilpailuun oli ottanut osaa 160 innostunutta taiteilijaa. Sykähdyttävät teokset puhuivat puolestaan ja loivat uskoa tulevaan; suojelutyö kantaa ja kannattelee ainutlaatuista saimaannorppaa. 

 

Saimaannorppaa ei voi tuoda

 

Asiantuntijapuheenvuoron Norppaillassa käytti Marja Niemi Itä-Suomen yliopistosta: esityksen aiheena oli norppien siirrot Saimaalla. Siirtoja tarvitaan, sillä kannan pieni koko ei riitä ylläpitämään geenivirtaa. ”Saimaannorpat ovat lähtöisin suuresta ja geneettisesti monimuotoisesta merinorppakannasta, mutta pitkä eristyneisyys ja kannan pieni koko ovat kaventaneet perimää jopa 70 prosenttia.” Niemi muistutti Saimaalla elävän lajin ainutlaatuisuudesta. ”Saimaannorppa on omanlaisensa, eikä sitä voida mistään tuoda”, hän sanoi ja sai aikaan hyvän mielen huokauksen yleisössä kertoessaan, että vuonna 1992 eteläiselle Saimaalle siirretty Venla polskuttelee yhä, nelikymppisenä, havaintojen mukaan hyvävoimaisena kotivesillään. ”Eläin pystytään tunnistamaan sen koko elämän ajan, kunhan turkkikuviot saadaan kuvattua.”

 

Lainaus: Tuulen värit (Colors of the Wind), elokuvasta Pocahontas

Iso kiitos paikalliselle pankille, OP Suur-Savolle, että tuette myös meidän toimintaamme.

Yhdessä kanssanne teemme hyvää! @opsuursavo #opsuursavo120

teksti ja kuvat:   Hannele Koskinen 

 

 

 


« Takaisin